Vianesse BODY SHAPE: białko tylko dla sportowców? Działanie laktoalbuminy
Podobnie jak w przypadku większości tkanek ciała, mięśnie są dynamiczne i nieustannie ulegają rozkładowi i odbudowie. Aby uzyskać masę mięśniową, organizm musi syntetyzować więcej białek mięśniowych, niż rozkłada. Innymi słowy, w twoim ciele musi istnieć dodatni bilans białka netto — często nazywany bilansem azotowym, ponieważ białko zawiera dużo azotu. W związku z tym ludzie, którzy chcą budować mięśnie, często jedzą więcej białka, a także ćwiczą. Wyższe spożycie białka może pomóc w budowaniu mięśni i siły.
Jak suplementować proteiny?
Ci, którzy chcą utrzymać zbudowane mięśnie, mogą potrzebować zwiększyć spożycie białka podczas utraty tkanki tłuszczowej, ponieważ wysokie spożycie białka może pomóc w zapobieganiu utracie mięśni, która zwykle występuje podczas diety. Jeśli chodzi o masę mięśniową, badania zwykle nie patrzą na procent kalorii pochodzących z białka, ale raczej na dzienne gramy białka na kilogram lub funty masy ciała. Powszechnym zaleceniem dotyczącym przyrostu masy mięśniowej jest 1 gram białka na funt (2,2 grama na kg) masy ciała. Dowiedz się więcej o suplementach: https://zdrowozyj.eu/produkt/vianesse-professional-body-shape/.
Inni naukowcy oszacowali, że białko powinno wynosić co najmniej 0,7 grama na funt (1,6 grama na kg) masy ciała. Liczne badania próbowały określić optymalną ilość białka dla przyrostu masy mięśniowej, ale wiele z nich doprowadziło do różnych wniosków. Niektóre badania pokazują, że spożywanie więcej niż 0,8 grama na funt (1,8 grama na kg) nie przynosi korzyści, podczas gdy inne wskazują, że spożycie nieco wyższe niż 1 gram białka na funt (2,2 grama na kg) jest odpowiednie.
Białko w ciąży
Podczas ciąży organizm potrzebuje więcej białka do rozwoju i wzrostu tkanek. Białko przynosi korzyści zarówno matce, jak i dziecku. Autorzy jednego badania sugerują, że ludzie spożywają 0,55-0,69 gramów na funt (1,2-1,52 gramów na kg) białka dziennie podczas ciąży. Gdzie indziej eksperci zalecają spożywanie dodatkowych 0,55 grama na funt (1,1 grama na kg) białka dziennie podczas ciąży. Zalecane dzienne spożycie białka podczas karmienia piersią wynosi 0,59 grama na funt (1,3 grama na kg) dziennie plus 25 dodatkowych gramów
Dobrym źródłem są również ryby i owoce morza. Podczas ciąży i laktacji wybieraj ryby o niskiej zawartości rtęci i bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, takie jak łosoś, sardynki i sardele. Uważaj jednak, aby unikać tych, które mogą być bogate w rtęć, takich jak rekin, miecznik, płytkarz i makrela królewska. Najlepiej byłoby, gdyby całe białko pochodziło ze źródeł żywności. W niektórych przypadkach lekarz może zalecić suplementy. Nie ma jednak wytycznych dotyczących suplementacji białka w czasie ciąży.